Ροξακια

Συνταγή
1 φλ. χλιαρό γάλα
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 αυγά
500-600 γραμμ. αλεύρι
3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. καρυδόψιχα
1 πορτοκάλι (χυμός και ξύσμα)
2 κουτ. σούπας κακάο
1 βανιλίνη
1 φακελάκι μαγιά
1/2 κουτ. μπέικιν
1/2 κουτ. κανέλα
λίγο γαρύφαλλο
λίγο αλάτι
Για το σιρόπι:

4 φλ. νερό
4 φλ. ζάχαρη
1 φλούδα από πορτοκάλι ή λεμόνι
προαιρετικά 1 ξυλάκι κανέλας
Πως το κάνεις



Αρχικά ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό και προσθέτω τη μαγιά να διαλυθεί.

Έπειτα ρίχνω τη ζάχαρη, τη βανιλίνη, την κανέλα, τα αυγά, το γαρύφαλλο, το αλάτι, το πορτοκάλι (ξύσμα και χυμός) και το λάδι. Σταδιακά ρίχνω και το αλεύρι με το μπέικιν, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.    
Αφήνω να ξεκουραστεί 20 λεπτά και χωρίζω τη ζύμη σχεδόν σε 2 κομμάτια ,λίγο μεγαλύτερο το ένα μέρος της.
Στο μικρότερο βάζω την καρυδόψιχα και το κακάο και πλάθω με το χέρι μου να ενσωματωθούν.

Ανοίγω τη λευκή ζύμη σε παραλληλόγραμμο και πλάθω τη μικρότερο ζύμη με το κακάο σαν μπαστουνάκι στο ίδιο μήκος με τη λευκή. Βάζω τη ζύμη πάνω από τη λευκή και την κλείνω σε στρογγυλό .

Κόβω σε ίδιο πάχος τα κομμάτια μου, τα κάνω στρόγγυλα με το χέρι και τα βάζω σε ταψί.

Ψήνω για 12-15 λεπτά στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Συροπιασμα

Βάζω όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και βράζω για 10 λεπτά. Έπειτα τα σιροπιάζω ζεστά. Αν τα θέλω πιο τραγανά, ρίχνω κρύο σιρόπι σε ζεστά ροξ.Καλη επιτυχία !

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις